Om jag från början vetat hur krångligt det skulle bli att bygga ett nytt garage, ja då vete katten om jag ens gett mig in på det. Själva byggandet var inget större problem och gick rätt så snabbt, men förarbetet! Men nu börjar jag lite i fel ände. Till att börja med: Jag har under hösten låtit bygga ett garage, ett garage med plats för både jolle, bil och lite annat smått och gott. Inget litet garage med andra ord. Men eftersom jag länge känt att jag behöver ett rejält garage så var det på tiden. Men som sagt: förarbetet var riktigt irriterande. Att söka bygglov är en sak, men jag hade betydligt mer problem än så, nämligen att det område av tomten där jag ville ha garaget inte riktigt var lämpat för det. Stora stenar och klippor som visserligen såg snygga ut, men som var rätt så mycket i vägen när det gäller byggarbete.

Lösning: sprängmedel
För att få bort all sten så gick det inte att använda grävskopa eller liknande förstod jag snabbt. Vad som krävdes var helt enkelt att spränga bort den och sådant får man inte göra på egen hand. Tydligen så är det rätt så riskabelt för den som inte vet vad han gör (som jag). Dessutom krävs det en hel massa förberedelser och mätningar innan man får spränga, något som sällan visas på Mythbusters! Där verkar det som de bara spränger.

Ok, kanske gjorde de lite förberedelser innan som inte visades och okej, videon visar nog rätt så bra varför varför det krävs noggranna förberedelser. Jag vill ju helst att mitt hus ska stå kvar efter att sprängningarna är avklarade, till exempel. Anlitade jag Mythbusters så skulle nog stenen försvinna, men även det mesta av huset och tomten i övrigt…

Noggranna mätningar

metron
Metron gjorde ett bra jobb!
Därför var jag tvungen att anlita metron innan, ett företag som specialiserat si på bland annat mätningar inför explosioner, med syfte att minska skador på omgivningen. De gjorde ett mycket bra jobb såvitt jag kunde bedöma, men garagebygget fördröjdes en del. Bygglov, sprängmätningar, sprängning, byggande… Det tog sin tid och krävdes mer än jag anade, men nu står till slut det jämrans garaget där. Och tack vare förberedelserna som Metron gjorde så står också huset och det mesta av tomten också kvar. Men jag är glad över att jag nog aldrig kommer behöva gå igenom allt det här jobbet igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.