När man ska segla en optimistjolle så är det viktigt att veta hur man ska göra med båten i olika lägen, och det gäller mer än att bara segla. Saken med en jolle är att den är liten, och att den är därmed mer känsligt mot hårda väderlägen, vilket gör att den kan kantra. Det har hänt mig mer än en gång att jag har hamnat i vattnet när vågorna har gått för höga och det samtidigt blåste alldeles för mycket. Det är i sådana lägen som storleken på båten också kommer till nytta, för just på grund av att den är så liten som den är så är det också lättare att få den runt igen. Kolla på följande film så får ni se hur enkelt det faktiskt är, också för ett barn, att få runt jollen.

Det är det här, och mycket mer, man lär sig när man är iväg på optimistläger. Det är det jag lärde mig och det min grabb också kommer att lära sig nu när han åker iväg i sommar. Lite avundsjuk är jag allt på honom, jag kommer så väl ihåg hur roligt jag tyckte att det var på dessa läger, men det är hans tur att upptäcka det fantastiska med optimistjollen och kanske ta efter far sin och bli lika inbitet fanatisk. Vem vet, och skulle det inte bli så, så gör inte det heller något. Han har sin egen väg att gå och jag är glad så länge han verkar gilla båtar.

Men säkerhet är väldigt viktigt när det gäller båtar och som filmen visade ovan så är det ett bra sätt att rädda sig själv från en olycka. Det som dock inte syns på filmen är att ingen har flytväst på sig, något som är ett absolut krav annars. Men lär man sig dessa knep så är man väl förbered för ett liv till sjöss, även med större båtar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *